Reminder

Azi vin cu un reminder, nu știu cui îi trebuie, poate chiar mie, celei din viitor, în caz că voi uita. Una dintre cele mai bune terapii pentru organism este echilibrul. Atunci când facem lucruri care ne aduc plăcere, dopamina, serotonina, oxitocina își fac apariția pe "scenă" și aduc după ele "de mânuță" toate efectele sale benefice. Asta înseamnă că noi ne simțim mai bine, atât la nivel psihic, cât și fizic - fără durere, fără depresie.

Omul este în permanentă căutare de plăcere și evitare de durere. Unele surse aduc plăcere pe termen scurt, iar noi vom avea tendința de a ne reumple resursele iar și iar. Așa apar adicțiile. 

Alteori, uităm să mai facem lucruri care ne aduc plăcere, uităm să ne umplem bateriile sau pur și simplu avem alte priorități. Ce se întâmplă atunci când ne scufundăm în grijile de la serviciu sau ne extenuăm cu sport și diete stupide pentru rezultate dubioase? Ce scheme monstruoase am dezvoltat pe parcursul vieții, care ne șoptesc întruna că trebuie să lucrezi ca un cal toată viața și să te extenuezi pentru ceea ce nu îți aduce pic de satisfacție? Că trebuie să ne tachinăm întruna și să tindem spre o perfecțiune iluzorie?

Eu cred că în viață trebuie să existe echilibru și totul se face cu măsură. Stresul este cel mai mare dușman al organismului. Și dacă îți petreci 20 de ore din 24 muncind, nu faci decât să îți construiești o cale sigură spre burnout. Iar dacă stai și numeri caloriile pentru a ajunge la un abdomen plat, probabil că vei fi bântuit încă mulți ani înainte de vinovăție de fiecare dată când mănânci un biscuit în plus. Dacă îți place să mănânci sănătos și iubești să faci sport, este MI-NU-NAT. Dar dacă urăști să faci aceste lucruri, ele vor deveni cel mai mare stres pentru tine. Ceea ce nu e bine deloc. 

Dacă nu îți place să mergi la sală, dar preferi să faci yoga acasă - GO ON. Dacă nu îți place să alergi, dar preferi în schimb plimbările sau mersul cu bicicleta - GO ON. Poate nu vei obține aceleași rezultate, nu vei avea pătrățele în scurt timp, dar vei face ceea ce este un comportament sănătos și vei fi mult mai fericit în urma acestei activități. Să vă zic un secret - slăbești datorită deficitului caloric. Sportul doar tonifiază corpul. Deci mai bine relaxează-te și primește plăcere de la mișcarea pe care o faci, nu folosi sportul drept metodă de pedeapsă, fiindcă "am de ars 300 de kcal din snickersul mâncat aseară, prin intermediul a jumătate de oră de alergat". Corpul are nevoie de kcal pe care să le ardă nu doar atunci când alergi. De fapt, acel alergat este un procent foarte mic din totalul de activități pe care le face organismul pentru a arde calorii. El cheltuie energie pentru funcționarea tuturor organelor, pentru digerare, pentru mers, până și pentru a dormi. 

Ah da, și încă un lucru. Dacă îți permiți, Doamne ferește, să mănânci azi o felie de tort, asta nu anulează salata pe care ai mâncat-o aseară. Și nu, după ora 18 seara kcal dintr-o porție de mâncare nu se triplează. Relaxează-te odată, lasă-ți creierul și restul organelor în pace :) 


Comentarii

Postări populare